El Sanatları
Bürümcük: İpek böceği kozasından elde ipek iplik. Bürümcük Gömlek: Geçmiş yıllarda kadınların, erkeklerin özel günlerde giydiği ipek iplikle el tezgahlarında dokunmuş gömlek veya giysiler.Gelep: İpek iplik çilesi
Guş tutmak: İpek Böcekçilik, Datça yaşamında ipek böcekçiliği önemliydi, gnümüzde Hızırşah köyündeki el tezgahlarında ipek dokumacılık yaşatılmaya çalışılıyor.
Yer İsimleri -1-
Mesudiye İmece Bucağı: Ovabükü sahilinin doğu ucunda, Palamutbükü kıyı yolunun hemen başlangıcında yer alan mevki. Ağaçlık bir alan, piknik yapmak, denize girmek için de uygun bir yer.
Avullualtı: Uşaklılar sahiline varmadan hemen önceki, okaliptus ağaçlarının bulunduğu bölge.
Betçe: Datça Yarımadasının Batı tarafındaki bölgeye yörede verilen isim, Hızırşah arazilerinden sonra başlar, Mesudiye, Sındı, Yaka, Cumalı, Yazı bu bölge içindedir. İklim olarak yarımadanın doğusundan daha yumuşak bir iklim görülür. Badem tarımının en yoğun uygulandığı yerlerdir.
Benliburun: Mesudiye Palamutbükü arasında Kurubük koyunun hemen yanındaki burun.
Stadia: Datça’nın antik dönemdeki ismi
Dadya : Efsaneye göre Datça Yarımadası’nda bir krallık varmış, barış içinde yaşanılan bu ülkede kralın biri kız diğeri erkek olmak üzere iki çocuğu varmış. Kralın kızının adı Bedya, oğlunun adı Dadya imiş. Gel zaman kral ülkesinin toprakarını çocukları arasında paylaştırıyor. Kızı Bedya’ya yarımadanın batısını, oğlu Dadya’ya Yarımada’nın doğusunu veriyor. Bugün Bedya’ya verilen topraklar Betçe diye adlandırılmaktadır.
Elaki ( Elee ) : Reşadiye’nin eski adı 1950 li yıllara kadar bu adla bilinirdi.
Balıkaşıran: Datça sınırlarının başladığı bölge, datça Merkezine 45 km uzaklıkta. Bu bölge Datça Yarımadasının en dar kısmıdır, burada yarımadanın genişliği 1000 m ye düşer. Bu bölgenin Ege tarafında Balıkaşıran koyları, akdeniz tarafında Bencik koyu bulunur. Efsaneye göre Antik çağda Perslerin Knidos’a doğru geleceği duyulunca Knidoslular bu bölgede bir kanal açıp onları engellemeyi düşünmüşler, onları bu düşünceye itecek kadar dar bir alan.
Batır : Hızırşah’ın yörede bilinen diğer adı, eski ismi.
Knidos: Yarımadanın en ucunda yer alan antik kent, ilk yerleşimin Datça merkezine 2 km uzaklıktaki Burgaz mevkiinde olduğu düşünülüyor, M.Ö 4. yy da ticari nedenlerle yarımadanın ucundaki Tekir burnuna taşınmıştır.
Kumyer: Yaka köyün mahallesi, Yaka’dan Palamutbükü’ne giden yol üzerinde, Yaka ile Palamutbükü arasında yer alır, ovası badem ve zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Antik Kumyer kalesi var.
Körmen dibi: Ege’de Karaköy İnceburun’un yanındaki koy, dik kayalık bir dağın dibi.
Yer İsimleri -2-
Mağrin: Çeşmeköy ile Palamutbükü arasında kalan bir bölge, burada oldukça etkileyici antik bir çeşme var, geçmişte bağlık, bahçelik bir yermiş. Mağrin ismi Muhar İn’den geliyori Muhar Türkçe’de su kaynağı demek, zamanla halk dilinde söylenirken kısalmış.
Cavur Deresi ( Gavur Deresi ) : Emecik arazilerinden Yarımadanın akdeniz kısmında denize doğru uzanan dere, kış aylaında yağmurlarla birlikte sular akmaya başlar, geçmişte üzerinde iki tane su değirmeni varmış, bunlardan birinin kalıntısı duruyor.
Gadıncık Çeşmesi: Datça’nın Emecik bölgesindeki Alavara’ya giden orman yolundadir. Bir zamanlar Datça – Marmaris yolu buradan geçermiş. Bu çeşme de seyehatin mola yerlerinden biriymiş.
Sömbeki: Datça’nın 8 deniz mili açığında bir yunan adası. Simi / Symi
Ağaçlama : Hızırşah arazilerinde orman bölgesi halk arasında Aşlama deniyor.
Pustular: Kocadağın ( Bozdağ ) güney tarafında kaynak sularının bol olduğu vadidir. Eski zamanlarda buralarda sebze ve narenciye yetiştiriciliği yapılırmış. Kaynak sularıyla doldurulan havuzlardan bahçeler sulanırmış. Günümüzde bu bölgede badem ağaçları yaygınlaşmış.
Madan Adası: Akdeniz tarafında Kütük burun ile Kargıcak arasında bir uzantı.
Sazak : Sındı’da bir yerleşim.
Örencik: Sındı’da bir yerleşim.
Zeytincik: Sındı’da bir yerleşim.
Uzunkuyubaşı: Kumyer’de eski yerleşimlerin olduğu bölge, antik bir kuyu da var.
Yalı Kıyı: Deniz kenarı, sahil
Değirmenbükü: Yazıköy’ün Ege denizi tarafında sahili, piknik alanı. Yol üstünde Knidia çiftliği var.
Avdarlı: Hızırşah arazilerinde su kaynağının bulunduğu yer.
Yorum Ekle